Vragen en antwoorden
Hieronder vindt u een reeks vragen en antwoorden over de kwaliteitsafspraken en de kwaliteitsagenda's 2024-2027. Onderaan de FAQ vindt u informatie over de eindbeoordelingen 2019-2022. Zit uw vraag er niet bij, dan kunt ook zelf een vraag stellen via deze link. De commissie plaatst geen instellingsspecifieke vragen op de website.
Aanvraag
De kwaliteitsagenda 2024-2027 kan op twee momenten elektronisch ingediend worden via de website van de commissie: www.ckmbo.nl.
1ste tranche: uiterlijk indienen op 30 juni 2023
2de tranche: uiterlijk indienen op 1 oktober 2023
Om zicht te houden op het aantal kwaliteitsagenda’s in de eerste tranche, vraagt de commissie via de MBO Raad de mbo-instellingen om vooraf aan te geven of zij gebruik willen maken van de eerste tranche.
Het bestuur van de instelling doet de aanvraag. Bij het indienen wordt dit zichtbaar door de naam en handtekening van de voorzitter van het College van Bestuur op te nemen.
Dit kan alleen in combinatie met een papieren versie waarin de feitelijke informatie voor de kwaliteitsafspraken is vastgelegd. Denk hierbij aan informatie over de analyse, het gebruik van de indicatoren, een helder overzicht van de ambities en de maatregelen die de mbo-school wil treffen.
De regeling 2024 uitgelegd
In bijlage 2 van de regeling is duidelijk weergegeven wat de verplichte maatregelen zijn. Van de verplichte maatregelen bij LOB kunnen maatregelen als eigenstandige of een submaatregel worden geteld.
De maatregel is gebaseerd op de volgende tekst in de werkagenda. “Mbo-scholen hebben voor de aanwas van nieuwe medewerkers de mogelijkheid om, naast docenten vanuit de lerarenopleiding, ook zij-instromers uit het bedrijfsleven aan te trekken. Zij-instromers krijgen vervolgens de gelegenheid zich pedagogisch didactisch tot docent te ontwikkelen en/of als instructeur werkzaam te zijn, al dan niet gecombineerd met een baan in het bedrijfsleven. Mbo-scholen intensiveren in het aannamebeleid hun inzet hierop. Mbo-scholen en het bedrijfsleven zoeken de komende jaren actief naar creatieve oplossingen om meer zij-instromers aan te trekken. Dit betreft ook de inzet van hybride docenten.
Dat klopt, er hoeft geen tussenambitie te worden geformuleerd.
De regeling vraagt bij deze indicatoren de uitsplitsing niet. De regeling spreekt over onderwijspersoneel. Dit is breder dan alleen onderwijsgevend personeel (OP volgens de CAO).
De ondernemingsraad en studentenraad hebben instemmingsrecht op grond van de regeling. Uit de kwaliteitsagenda moet blijken dat de OR en SR om instemming is gevraagd en wat het besluit is van de OR en SR. Bij een negatief besluit van de OR en/of de SR zal de CKMBO dit meenemen in de beoordeling en het advies aan de minister. Uiteindelijk is het de minister die beslist of een kwaliteitsagenda al dan niet wordt goedgekeurd.
Het overzicht met informatie over alle indicatoren en de contactpersonen binnen de MBO Raad per doelstelling/indicator vind je hier.
In dit document vind je een aantal handige verwijzingen en websites over regelingen en onderwerpen die genoemd worden in de regeling.
Werkwijze
Ja, de commissie voert na het indienen van de kwaliteitsagenda 2024-2027 met alle instellingen een gesprek. Voor de eerste tranche zullen deze gesprekken in september 2023 plaatsvinden. Voor de tweede tranche zal dit in december 2023/januari 2024 zijn. Deze gesprekken vinden plaats op een centrale plek in het land en duren ongeveer twee uur.
De commissie informeert het College van Bestuur per brief over het voorlopig advies. Voordat de commissie de minister definitief adviseert, vindt er nog een gesprek plaats met de instelling en heeft de instelling vier weken de tijd om het plan aan te scherpen. De minister besluit uiteindelijk, met inachtneming van het advies van de commissie, of de kwaliteitsagenda voldoende is. Op basis hiervan wordt de mbo-instelling door de minister geïnformeerd. Omdat er in de regeling kwaliteitsafspraken twee indienmomenten zijn opgenomen, raden wij u aan deze planning te raadplegen voor de exacte data.
Financiën
In dit document vindt u hier meer informatie over.
Voor kalenderjaar 2024 wordt de aanvullende bekostiging direct vastgesteld in:
- maart 2024 voor de eerste tranche
- juni 2024 voor de tweede tranche; of
- oktober 2024, indien er sprake is van een herkansing als bedoeld in artikel 10; mits de kwaliteitsagenda als voldoende is beoordeeld.
De kwaliteitsagenda moet een realistische indicatieve meerjarenbegroting bevatten waarop de kosten van de maatregelen op de thema’s extra ondersteuning voor studenten in niveau 2, carrièreperspectief voor onderwijspersoneel en practoraten, genoemd in resp. de doelstellingen 1.3, 3.3 en 3.4 uit bijlage 2, afzonderlijk vermeld zijn in de begroting. Eventuele kosten en verschillen met de hiermee samenhangende posten binnen de aanvullende bekostiging zijn voorzien van een toelichting.
Ja, er is een format voor een begroting beschikbaar. Die vind je hier (download). Dit format kun je gebruiken, maar dat is niet verplicht. Het format biedt een overzicht van de diverse posten die beschikbaar zijn voor de werkagenda mbo.
Beoordelingskader
Dit doet de commissie aan de hand van de vereisten in de regeling en het bijbehorende beoordelingskader. De commissie maakt in de beoordeling een integrale afweging over deze vereisten. Het is geen rekenkundige exercitie waarbij vooraf een harde en absolute normering is vastgesteld. De kwaliteit van de kwaliteitsagenda’s tezamen wordt ook meegenomen in de beoordeling.
Verantwoording voortgang
In de regeling kwaliteitsafspraken 2024-2027 zijn vier vragen opgenomen die in het jaarverslag beantwoord moeten worden:
- wat de voortgang is van de realisatie van de ambities en maatregelen uit de kwaliteitsagenda, gerelateerd aan de beoogde eindresultaten eind 2027 en met gebruikmaking van de indicatoren;
- hoe de samenwerking met de samenwerkingspartners verloopt;
- wat de uitkomst is van de jaarlijkse evaluatie; en
- of op basis van de jaarlijkse evaluatie wordt bijgestuurd, en hoe.
Eindbeoordeling kwaliteitsagenda's 2019-2022
In 2023 geeft de commissie een definitief oordeel over de resultaten van de scholen. In 2022 heeft de commissie daartoe digitale voortgangsgesprekken gevoerd. Scholen rapporteren in hun jaarverslag 2022 over hun resultaten. Voor 1 oktober 2023 geeft de commissie een advies aan de minister. Bekijk ook het schema voor de beoordeling in de jaren 2022-2023.